Maliny ubóstwiam, zajadam się nimi w sezonie tak długo jak się da, oby ten czas trwał jak najdłużej. Mały kubełek malin potrafię zjeść na raz, a Wy? Pojawiło się zapotrzebowanie (tu) na szybkie ciasto, przewertowałam wczoraj wieczorem zasoby i znalazłam ten przepis na Moje Wypieki. Wiedziałam, że będzie smaczne, ale efekt jest piorunujący!!!! Ciasto jest przepyszne :)
MALINOWE KRUCHE CIASTO Z BIAŁYM KREMEM.
Składniki:
500 g malin
2,5 szklanki mąki
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 jaj
1 szklanka cukru
2 opakowania budyniu waniliowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 szklanki oleju
Mąkę, masło pokrojone w kostkę, cukier puder i proszek do pieczenia oraz 5 żółtek zagniatamy razem. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części, tak by jedna była trochę większa od drugiej i wkładamy do zamrażalki na czas potrzebny do zrobienia kremu. Zabieramy się za krem, ubijamy białka z cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa będzie sztywna. Następnie dodajemy budyń i olej, całość miksujemy. Powstałą masę odkładamy. Wyciągamy większą część ciasta, ścieramy na tarce o grubych oczkach, i układamy na spodzie blachy wyłożonej papierem. Lekko ciasto ubijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, na 20 minut do zarumienienia. Po tym czasie ciasto wyciągamy z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć. Wtedy wykładamy krem na spód ciasta, na nim układamy maliny. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy 30-40 minut (temp. 190 stopni). Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! Prawda, że wygląda pysznie?
Witam,czy budyn gotujemy?
OdpowiedzUsuńNie.
Usuń