wtorek, 20 sierpnia 2013

Pierś z kurczaka w winie z tagliatelle z cukinii.

W ubiegłą sobotę miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, na których królowały dania z kurczaka. Stąd dzisiejszy pomysł na szybki obiad, do zrobienia w 20 minut, a przyjemność w czasie jedzenia wielka. Na warsztatach jednym z dań był coq au vin, czyli kurczak duszony w winie, pyszne danie- niestety bardzo czasochłonne- tę potrawę zostawiam sobie na weekend. Pierś z kurczaka w winie to danie, z którym myślę poradzi sobie każdy! 




PIERŚ Z KURCZAKA W WINIE Z TAGLIATELLE Z CUKINII.

Składniki:

filety z piersi kurczaka (ok. 500g)
4 łyżki masła
łyżka oliwy z oliwek
kieliszek białego wina (ja użyłam francuskie półwytrawne Celebro)
100 g winogron zielonych
sól, pieprz
mała cukinia

Filety myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek kilka minut. Następnie wrzucamy na patelnię przecięte na pół winogrona, dusimy wszystko chwilę, aż winogrona puszczą sok i wlewamy kieliszek wina. Dusimy kurczaka w winie, aż alkohol wyparuje, wtedy dodajemy 2 łyżki masła. Powstanie nam dzięki temu aromatyczny sos. W tym samym czasie na drugiej patelni, na maśle podduszamy tagliatelle z cukinii (obieraczką do ziemniaków robimy z cukinii wstążki). Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy kurczaka z cukinią, polewamy wszystko powstałym sosem.
Smacznego!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.