Pomysł na ten deser zrodził się z potrzeby wykorzystania serka mascarpone, który pozostał w lodówce po produkcji pralin na urodziny ojca. Było w tedy strasznie gorąco, na obiad uraczyłam się chłodnikiem z ogórka, a zaraz potem tym pysznym deserem. Co tu dużo mówić/ pisać, zobaczcie na własne oczy.
KREM CZEKOLADOWY Z BORÓWKAMI.
Składniki na jedną porcję:
150 g serka mascarpone
60 g czekolady 70%
borówki amerykańskie
Roztapiamy czekoladę w rondelku, najlepiej w kąpieli wodnej. Bardzo ważne, by w żadnym wypadku nie dostała się do czekolady ani kropla wody. Spowoduje ona bowiem katastrofę- czekolada się nie rozpuści!
Ubijamy serek mascarpone, gdy rozpuszczona czekolada ostygnie, dodajemy ją do serka i ubijamy. Gdy jest upał trzeba uważać by się serek nie zwarzył. Na dnie pucharka układamy borówki, na nie układamy deser i na wierzch też borówki. Całość polewamy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.