poniedziałek, 29 lipca 2013

Chłodnik ogórkowy.

W ten weekend coś się w naturze poprzewracało. Tam gdzie zawsze jest ciepło było zimno, a w Polsce zawitały afrykańskie upały. Temperatury sięgały ostatnich kresek na podziałkach termometrów, powietrze było gęste jak śmietana. I kto nie ma domu z ogrodem i basenem na pewno cierpiał katusze (czyt.: ja). Nie było opcji jedzenia niczego ciepłego na obiad, trzeba się było wychładzać, na przykład chłodnikiem z ogórka.





 CHŁODNIK OGÓRKOWY (KWESTIA SMAKU)


Składniki:

2 ogórki gruntowe
1 jajko
jogurt naturalny duży
1 ząbek czosnku
koperek świeży
sól i pieprz

Ucieramy umyte ogórki na tarce o dużym oczku, solimy je i dodajemy do nich sprasowany ząbek czosnku.
W tym czasie gotujemy jajko na twardo i siekamy koperek. Do ogórków dodajemy jogurt i koperek, solimy i doprawiamy pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Podajemy w niewielkich miseczkach, posypując żółtkiem.
Smacznego orzeźwiającego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.