Mnie się szparagi jeszcze nie znudziły, nie ma ich już za wiele, za moment zostanie po nich tylko wspomnienie. Dzisiaj postanowiłam zamknąć je w cieście francuskim. Jest to szybki i łatwy sposób na smaczne danie z zielonymi szparagami. Tak naprawdę to można zrobić wiele wariacji na temat, zmieniając składniki, które będziemy wkładać do ciasta razem ze szparagami.
SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM (jak w Kwestii Smaku).
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
dowolna szynka
tarty ser (grana padano)
żółtko
sól i pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki, solimy i przyprawiamy pieprzem. Z ciasta wycinamy kwadraty, nie za duże, nie za małe, lecz w sam raz ;) Wycinamy jeden kwadrat na dwa szparagi, układamy ciasto na blasze. Na ciasto układamy plaster szynki, na to szparagi i posypujemy tartym serem. Zawijamy wszystko (jak na zdjęciach) i dokładnie zlepiamy ciasto. Ciasto smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni i pieczemy ciastka około 12- 15 minut. Posypujemy tartym serem i możemy konsumować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.