Czas na fasolkę szparagową. Kiedy nieśmiało pojawia się na straganach, mimo tego, że w horrendalnej cenie i tak chce się ją kupić. Pewnie większość z nas zjada ją z młodymi ziemniaczkami i bułką tartą, pyszności! Ale takiej wersji pewnie wszyscy nie znacie: fasolka na ostro. Dzięki przyprawom zyskuje orientalny smak. Chyba na dłuższą chwilę odstawię bułkę tartą...
FASOLKA SZPARAGOWA NA OSTRO.
Składniki na 3-4 porcje:
400 g fasolki szparagowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 papryczka (ja użyłam chili ze słoika)
2 ząbki czosnku
świeży imbir
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki migdałów (ja użyłam płatków)
1/2 szklanki mleka
oregano lub inne zioła
sól i pieprz
Fasolkę myjemy i obcinamy końcówki. Gotujemy około 10-15 minut, do jej miękkości. Siekamy drobno papryczkę, imbir i czosnek. Migdały
mielimy, najlepiej blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy papryczkę, czosnek i
imbir. Podsmażamy, aż czosnek będzie miękki. Dodajemy
przyprawy, migdały i mleko. Gdy sos zacznie gęstnięć wrzucamy fasolkę, pozwalamy by sos oblepił
fasolkę. Posypujemy świeżym oregano (lub innym ziołem) i odrobiną płatków migdałowych. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.