piątek, 8 maja 2015

Tarta z rabarbarem i panna cottą.

Sezon na rabarbar w pełni, na szczęście jest dostępny także w Holandii, dlatego jak zobaczyłam u Ani z Everyday Flavours tę tartę zaraz zabrałam się do pracy. Pyszny pomysł na wykorzystanie rabarbaru i bardzo znanego deseru jakim jest panna cotta. Koniecznie zróbcie to ciasto na większej blaszce, ja zrobiłam na mniejszej, prostokątnej i już żałuję, że tak mało!

Tarta z rabarbarem i panna cottą.

Tarta z rabarbarem i panna cottą.



TARTA Z RABARBAREM I PANNA COTTĄ. 

Składniki na tartę 11x35 cm:

Kruchy spód:
200 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g masła
1 jajko
2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
360 ml śmietanki kremówki
70 ml mleka
pół laski wanilii
35 g cukru
3 łyżeczki żelatyny

400 g rabarbaru
1 łyżka cukru

Najlepiej rozpocząć od wykonania ciasta, Mąkę, cukier i pokrojone masło wrzucamy do miski i mieszamy rękoma do połączenia składników, dodajemy żółtka oraz wodę. Zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy, zawinięte w folię, do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie myjemy rabarbar, kroimy na kawałki, tak by pasowały one na naszą blachę, będziemy je na koniec układać na wierzch ciasta i nadzienia. Przycięte kawałki układamy na blachę piekarnika, posypujemy cukrem i pieczemy w 200 st. C około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy ciasto odleży już w lodówce swój czas, wałkujemy je i układamy na formę, robimy widelcem dziurki.  Następnie wkładamy ją na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 30 minut.
Do przygotowania panna cotty podgrzewamy śmietanę i mleko, dodajemy wanilię i cukier, zagotowujemy.
Odstawiamy garnek z gazu dodajemy żelatynę i dokladnie mieszamy by się rozpuściła. Panna cotta musi ostygnąć, mieszamy ją co jakiś czas. 
Na zimny spód wylewamy ostudzoną panna cottę i wstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy masa się stęgnie układamy na niej rabarbar.
Smacznego!

Tarta z rabarbarem i panna cottą.

Tarta z rabarbarem i panna cottą.




2 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zrobienie panna cotty z rabarbarem :) intrygujące połączenie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie, a smakować musiało nieziemsko dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.