czwartek, 28 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów.

Kolejny szparagowy klasyk, czyli zupa z białych szparagów. Kremowa, pyszna. Myślę, czy nie zrobić jej znowu jutro. Trzeba jeść, zapamiętywać smaki, bo za jakiś czas może nam ich zabraknąć. 



ZUPA KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.

1 szalotka
500 g szparagów
łyżka masła
1 l bulionu
125 ml śmietany
szczypta gałki muszkatołowej
natka pietruszki
sól, pieprz

Obieramy i podsmażamy na maśle cebulę. Szparagi obieramy obieraczką, odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na ok. 2 cm kawałki, główki odkładamy na bok, resztę szparagów wrzucamy na patelnię z cebulą i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, gotujemy 15-20 minut, po tym czasie miksujemy zupę na krem. Pozostawione główki szparagów gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty.
Do zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi główkami szparagów i natką pietruszki. Smacznego!


 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.