ZUPA
KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW.
1
szalotka
500
g szparagów
łyżka
masła
1
l bulionu
125
ml śmietany
szczypta
gałki muszkatołowej
natka
pietruszki
sól,
pieprz
Obieramy
i podsmażamy na maśle cebulę. Szparagi obieramy obieraczką, odcinamy zdrewniałe
końcówki. Kroimy na ok. 2 cm kawałki, główki odkładamy na bok, resztę szparagów
wrzucamy na patelnię z cebulą i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do garnka i
zalewamy bulionem, gotujemy 15-20 minut, po tym czasie miksujemy zupę na krem.
Pozostawione główki szparagów gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty.
Do
zmiksowanej zupy dodajemy śmietanę, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanymi główkami szparagów i natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.