Sałatkę, którą Wam dzisiaj polecam jadłam po raz pierwszy we wrześniu zeszłego roku u koleżanki, zakochałam się w tej sałatce od pierwszego kęsa. Ostatnio Bożena przyniosła ją na organizowanego przez nas grilla. Jest to idealna sałatka na letnie, ciepłe dni, bardzo orzeźwiająca i lekka dzięki ogórkom i koperkowi, z delikatnym rybnym smakiem. Musicie koniecznie wypróbować!
SAŁATKA Z SURIMI Z MAKARONEM RYŻOWYM.
Składniki:
opakowanie paluszków krabowych surimi, ok. 200 g
3 średnie ogórki gruntowe
opakowanie makaronu ryżowego – nitki
1-y2 pęczki świeżego koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, mielony pieprz
1-y2 pęczki świeżego koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, mielony pieprz
Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, kroimy na mniejsze części. Paluszków krabowych nie rozmrażamy, tylko najpierw kroimy w jak najcieńsze plasterki, ostrym nożem, następnie pozostawiamy do rozmrożenia. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę, koperek siekamy drobno. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy jogurt, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.