Chleb, który mam dla Was dzisiaj robiłam już trzy razy w przeciągu tygodnia. Był to mój pierwszy przepis chleba na zakwasie żytnim. Pyszny chleb z wilgotnym miąższem, pozostaje długo świeży, a gdyby tego było mało, przygotowanie jego jest bardzo proste. Potrzeba trochę czasu na przerobienie się zaczynu, potem wystarczy wymieszać składniki łyżką i do piekarnika :) Nie pozostaje nic innego jak przygotować zaczyn, który po trzech dniach jest gotowy do użytku, a potem piec ten pyszny chleb. Do dzieła!
CHLEB PSZENNY Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ NA ŻYTNIM ZAKWASIE.
Składniki:
Zakwas:
- Dzień 1:
Do słoika wrzucamy pół szklanki mąki żytniej razowej i pół szklanki
przegotowanej wody w temperaturze pokojowej, mieszamy dokładnie. Słoik
przykrywamy papierowym ręczniczkiem kuchennym i zabezpieczamy
gumką. Zostawiamy go w ciepłym miejscu.
- Dzień 2:
Dokarmiamy zakwas pierwszy raz, dodajemy mąkę żytnią razową i wodę (po pół szklanki),
mieszamy, odkładamy w ciepłe miejsce. Optymalna temperatura dla zakwasu to
25 - 27ºC. Wieczorem mieszamy, gdy zakwas urośnie do krawędzi słoika.
- Dzień 3:
Dokarmiamy zakwas, po około 3
godzinach jest on już
gotowy do upieczenia pierwszego chleba.
Z każdym dokarmianiem zakwas robi się coraz gęstszy. Do wypieku chleba potrzebujemy ok. 100 g, czasem więcej lub mniej. Gdy nie planujemy piec chleba wstawiamy zakwas do lodówki, na odpoczynek. Gdy chcemy znowu upiec chleb, wyciągamy z lodówki, po kilku godzinach dokarmiamy (np. 3 łyżki mąki i 3 łyżki wody), czekamy kolejne kilka godzin i korzystamy z zakwasu.
Chleb:
- Zaczyn:
120 g zakwasu żytniego
220 g wody
120 g mąki żytniej (typ 2000)
1 łyżka cukru
- Ciasto właściwe:
250 g wody
12 g soli
400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Pysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńGrtauluję pierwszego wypieku na zakwasie.
Dziękuję, uwielbiam chleb na zakwasie!
Usuńuwielbam domowy chleb,a najbardziej jego zapach;)
OdpowiedzUsuńI ta chrupiąca skórka!
Usuń