czwartek, 15 października 2015

Kaszotto z pęczaku z czorizo, cukinią i pomidorami.

Kaszotto to świetna alternatywa dla risotto, przygotowuje się je podobnie podsmażając kaszę na patelni i dodając później bulion i dodatki. Przepis na kaszotto znalazłam w książce "Kipi kasza", lekko go zmodyfikowałam pod zawartość lodówki i powiem Wam, że moje pierwsze bliskie spotkanie z pęczakiem zaliczam do udanych. Zróbcie sobie taki obiad koniecznie, pęczak to kasza najmniej przetworzona z jęczmiennych, zawiera dużo składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów. Jednym słowem samo zdrowie!



Kaszotto z pęczaku z czorizo, cukinią i pomidorami.



KASZOTTO Z PĘCZAKU Z CZORIZO, CUKINIĄ I POMIDORAMI.

Składniki dla 2 osób:

3/4 szklanki pęczaku
125 g chorizo
mała cukinia
2 pomidory
cebula
oliwa z oliwek (u mnie rozmarynowa)
3 szklanki bulionu 
sól, pieprz (wedle uznania)
natka pietruszki

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oliwie, gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry chorizo oraz kaszę. Podsmażamy wszystko jakąś chwilę, następnie stopniowo dolewamy bulion tak by kasza była przykryta wywarem. W tym czasie kroimy cukinię w drobną kostkę i dodajemy na patelnię, mieszamy. Pęczak dość długo się gotuje, dolewamy bulion gdy będzie potrzeba. Całość gotujemy do miękkości kaszy. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy i pod koniec gotowania wrzucamy do kaszy. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania, dla mnie danie było dość słone i pikantne. Na wierzch posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!

Kaszotto z pęczaku z czorizo, cukinią i pomidorami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.