poniedziałek, 26 października 2015

Grzane wino.

Gdy jesienią wieczory robią się coraz chłodniejsze uwielbiam siąść przy kubku dobrego grzanego wina. Dookoła cudownie pachnie pomarańczami, cynamonem i goździkami, a gorący trunek błyskawicznie rozgrzewa po wypiciu zaledwie kilku łyków. Grzańca przygotowuję z czerwonego wina, półsłodkiego lub półwytrawnego. Można poszaleć z dodatkami, świeżym imbirem, goździkami, anyżem... Spróbujcie ułożyć swoją ulubioną kompozycję, poczęstujcie znajomych. Przyjemnych, ciepłych wieczorów życzę!

grzane wino mulled wine Glühwein

grzane wino mulled wine Glühwein


GRZANE WINO.

Składniki:

1/2 litra czerwonego wina (półsłodkie/półwytrawne)
1 pomarańcza (obrana ze skórki, podzielona na części)
gwiazdka anyżu (można dać np. 3 goździki)
łyżka miodu (opcjonalnie)
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
Wlewamy wino do rondla, dodajemy kawałki pomarańczy, anyż, miód i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut, by się wino dobrze zagrzało. Wlewamy do kubków/szklanek, dodajemy kawałki pomarańczy. Smacznego!

grzane wino mulled wine Glühwein






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.