sobota, 14 maja 2016

Zapiekanka z białych szparagów i mascarpone.

Szparagowy sezon trwa bardzo krótko, dlatego warto się pospieszyć i przygotować z nich jak najwięcej pysznych dań. Tym razem proponuję Wam pyszną zapiekankę z białych szparagów z serkiem mascarpone. Sprawdzi się jako dodatek do kurczaka, czy ziemniaków, w zależności co kto lubi. My zjedliśmy je z makaronem, dodając ugotowany na spód zapiekanki.  

Zapiekanka z białych szparagów i mascarpone.


Zapiekanka z białych szparagów i mascarpone.



Składniki:

500 g białych szparagów
200 g mascarpone
100 g jogurtu naturalnego
3 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka oregano
skórka z 1/2 cytryny
40 g startego parmezanu
sól, pieprz
150 g makaronu Penne (ja wybrałam Malma

Makaron gotujemy ciut krócej niż w zaleceniach na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy. Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie 5 minut. W tym czasie przygotowujemy sos, mascarpone, jogurt mieszamy w naczyniu, dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz skórkę z cytryny. Szparagi wrzucamy do powstałego sosu, mieszamy by sos oblepił szparagi. Na dnie naczynia do zapiekania wykładamy makaron, na niego układamy szparagi z sosem, wierzch posypujemy startym parmezanem. Zapiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.