wtorek, 17 maja 2016

Krewetki z czarnym makaronem ryżowym.

Czarny makaron ryżowy z krewetkami to świetny sposób na szybki i ciekawy obiad. Uwielbiamy krewetki dlatego staramy się przygotowywać je sobie od czasu do czasu. Tym razem padło na czarny makaron ryżowy, przygotowany z mąki z ryżu czarnego i mąki z ryżu brązowego. Makaron taki jest zatem bezglutenowy. Jeśli nie przepadacie za makaronem ryżowym spokojnie możecie kupić czarny makaron farbowany sepią. Kolor makarony idealnie kontrastuje z krewetkami, przekonacie się, że to idealne połączenie wizualne i smakowe.

Krewetki z czarnym makaronem ryżowym.


Krewetki z czarnym makaronem ryżowym.



Składniki:

220 g czarnego makaronu ryżowego 
300 g krewetek (jeśli mrożone, rozmrażamy i osuszamy przed smażeniem)
papryczka chili (ilość wedle preferencji)
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
natka pietruszki (opcjonalnie)
sól

Makaron zalewamy wrzątkiem w misce i pozostawiamy na 15 minut, odcedzamy. Rozpuszczamy masło na patelni, wlewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek i papryczkę (bez pestek). Podsmażamy chwilę i wrzucamy krewetki (wcześniej obrane), smażymy z dwóch stron. Na koniec dorzucamy makaron i mieszamy całość kilka minut. Solimy. Możemy posypać natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :)
    Na wakacjach we Włoszech jadłam czarny makaron z łososiem, też pięknie to wyglądało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jak piękne wygląda! Jak z programu kulinarnego :) Polecam wiosenną sałatkę szparagową! Wczoraj testowałam i wyszło jak w przepisie z linku ;)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.