Święta minęły, obiecywałam sobie, że nie będę się objadać i prawie się udało. Po świętach organizm domaga się by odpocząć i zjeść coś lżejszego. A że pojawiają się już pierwsze szparagi, mam dla Was pyszną sałatkę z zieloną ich odmianą. Myślę, że będzie wszystkim smakować!
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I SELEREM NACIOWYM.
Składniki dla 2 osób:
roszponka (kilka garści)
pół pęczka zielonych szparagów
kilka łodyg selera naciowego
ząbek czosnku
10 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, odłamując wcześniej drewniane końce. Ugotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Seler naciowy myjemy, i kroimy w paseczki, następnie podsmażamy na oliwie z oliwek razem z drobno pokrojonym czosnkiem. Roszponkę układamy na talerzu, na niej kładziemy pokrojone szparagi, podsmażony seler naciowy oraz pokrojone w połówki pomidorki. Całość przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sosem z oliwy i soku z cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.