środa, 9 kwietnia 2014

Babka cytrynowa na majonezie.

Babka nie należy do moich ulubionych wypieków. Niemniej jednak na wielkanocnym stole pojawia się często odkąd mam przepis na tę babkę. Dzięki dodaniu do ciasta majonezu, babka po wypieczeniu jest puszysta i wilgotna. Wielkanoc tuż, tuż, proponuję Wam wypróbować ten przepis jako alternatywę dla babki drożdżowej.

Babka cytrynowa na majonezie.


Babka cytrynowa na majonezie.


BABKA CYTRYNOWA NA MAJONEZIE.

Składniki:

4 jaja
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat cytrynowy (pół)
4 łyżki majonezu

Lukier:
15 łyżek cukru pudru
łyżka gorącej wody
łyżka soku z cytryny 

Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Teraz dodajemy majonez i mieszamy mikserem do połączenia składników. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do ubitych jajek. Wszystko dokładnie mieszamy wlewamy aromat cytrynowy. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy babkę 50 minut. Po tym czasie wyciągamy babkę i pozwalamy ostygnąć, gdy już będzie zimna lukrujemy i zdobimy według uznania. Ja użyłam kolorowej posypki. 

Babka cytrynowa na majonezie.

Babka cytrynowa na majonezie.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.