wtorek, 29 kwietnia 2014

Sernik miodowy na cynamonowym spodzie.

Sernik to moje ulubione ciasto, chyba najczęściej zamawiane przeze mnie w kawiarni. Pracując w kawiarni widzę, że serniki zajmują wysokie miejsce w rankingu naszych ciast, jeśli nie najwyższe. Staram się zatem sprostać oczekiwaniom gości i piec sernik jak najczęściej. Dzisiaj mam dla Was propozycję sernika miodowego, na ciasteczkowym spodzie z nutą cynamonu. Myślę, że Wam się spodoba!

Sernik miodowy na cynamonowym spodzie.


Sernik miodowy na cynamonowym spodzie.


SERNIK MIODOWY NA CYNAMONOWYM SPODZIE.

Składniki:

200 g ciasteczek owsianych
70 g masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cynamonu

500 g twarogu na serniki (sery powinny mieć temperaturę pokojową)
500 g sera mascarpone 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek miodu
5 jajek
80 ml śmietanki kremówki

Ciasteczka rozdrabniamy za pomocą malaksera i dodajemy do nich roztopione masło, miód i cynamon. Mieszamy, powstanie nam spód o konsystencji mokrego piasku. Wykładamy całość na tortownicę wyłożoną papierem (średnica 25 cm). Blachę wstawiamy do lodówki, a my zabieramy się za masę serową.
Do miski wrzucamy sery, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mikserem na niskich obrotach mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz jaja, pojedynczo, miksując 15 sekund po dodaniu każdego jajka. Gdy wszystkie jajka będą już dodane dolewamy na koniec śmietankę, mieszamy i mamy już gotową masę do wylania na przygotowany spód.
Sernik pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 125 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, sernik pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku.
Smacznego!
Sernik miodowy na cynamonowym spodzie.

Sernik miodowy na cynamonowym spodzie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.