sobota, 19 kwietnia 2014

Babka kajmakowa.

Po nieudanej próbie upieczenia babki bezglutenowej, z kaszą jaglaną i mąką ziemniaczaną, czas na babkę kajmakową. Babka jest pyszna, miękka i puszysta. Mogłaby być bardziej wilgotna, ale i tak zajmuje wysokie miejsce na liście bab przeze mnie wykonanych. Polana polewą kajmakową, posypana prażonymi migdałami wygląda pięknie!




BABKA KAJMAKOWA.

Składniki:

5 jajek
400 g masy kajmakowej
3 łyżki cukru
100 g masła
180 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru wanilinowego
3 łyżki śmietany kremówki
40 g płatków migdałów

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Masę kajmakową (300 g) i masło łączymy podgrzewając na małym ogniu. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę kajmakową, miksujemy, następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, do formy wlewamy ciasto i pieczemy przez 45-50 minut.
Pozostały kajmak i śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Polewamy jeszcze ciepłą babkę i posypujemy uprażonymi migdałami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.