czwartek, 17 kwietnia 2014

Pasztet niemięsny ;)

Od lat jestem w posiadaniu przepisu na przepyszny pasztet mięsny pani Elżbiety, dawnej sąsiadeczki. Od lat, jak zbliżają się święta, mówię sobie "zrobię pasztet" i... do tej pory nie pasztetu nie upiekłam. W tym roku miało być inaczej, przepis ręcznie napisany znalazłam, plan zakupów poczyniłam i zabrakło tylko jednego- pożyczyć maszynkę do mięsa od rodziców. Maszynki nie ma, więc pozostało zrobić pasztet warzywny, blender ze zmiksowaniem warzyw sobie poradzi! Znalazłam genialny przepis na pasztet w Jadłonomii, warzywny z kaszą jaglaną i orzechami laskowymi. Moje serce skradł, zasmakował także koledze, który spróbował z niedowierzaniem. 

Pasztet niemięsny

Pasztet niemięsny, warzywny.



PASZTET NIEMIĘSNY.

Składniki (na 3 słoiki 370ml):
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka orzechów laskowych
2 laski selera naciowego
2 marchewki
2 pietruszki
1 por
2 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
100 ml oleju
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonej pietruszki
1 łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

W większym garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, por kroimy w talarki i wrzucamy na rozgrzany olej. dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Dusimy por aż stanie się miękki. Wyciągamy wtedy liście i ziele z garnka.W tym czasie ucieramy obraną marchewkę i pietruszkę (małe oczka), kroimy drobno seler naciowy i prasujemy czosnek. Wrzucamy wszystko do garnka i dusimy by warzywa zmiękły.
W drugim garnku gotujemy kaszę (0,5 l wody na szklankę kaszy), którą następnie wrzucamy do garnka z warzywami. Dodajemy także zmielone orzechy oraz resztę oleju i przyprawy. Wszystko miksujemy blenderem na gładką (lub mniej) masę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Powstałą masę przekładamy do keksówki, ja przełożyłam do słoików żaroodpornych (3x 370 ml). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, przez 30-45 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy do ostudzenia przez noc.
Smacznego!
Pasztet niemięsny, warzywny.


Pasztet niemięsny, warzywny.


Pasztet niemięsny, warzywny.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.