piątek, 30 października 2015

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą.

Co to jest skorzonera? Podejrzewam, że sporo osób zadaje sobie teraz to pytanie, ja jakiś czas temu zrobiłam to samo gdy współlokatorka przyniosła do domu czarne, długie korzenie. Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo korzeniowe w smaku przypominające szparagi, dlatego nazywany jest często zimowym szparagiem. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten, witaminy: E, B1, B2 oraz C. Pierwszy raz przygotowywałam ją właśnie w tym przepisie, można ugotować ją i zjadać z bułką tartą. Na pewno jest jeszcze wiele innych przepisów, w których sprawdzi się skorzonera. Dzisiejszy krupnik podpatrzyłam u Marty z Jadłonomia.


Krupnik z pęczakiem i skorzonerą.


 KRUPNIK Z PĘCZAKIEM I SKORZONERĄ. 

Składniki:

2 korzenie skorzonery 
2 średnie marchewki 
2 małe pietruszki 
kawałek selera 
1 por 
4 łyżki oleju
2 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskiego 
2 ząbki czosnku 
150 g kaszy pęczak 
2 litry wody 
1 łyżeczka lubczyku 
1 łyżeczka majeranku 
sól, świeżo zmielony pieprz 
natka pietruszki

Warzywa korzeniowe oraz pora obieramy i kroimy w talarki. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i posiekanym czosnkiem. Smażymy 10 minut na małym ogniu, następnie dodajemy pęczak, wlewamy wodę, wrzucamy lubczyk i majeranek. Gotujemy około 30 minut, aż kasza będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy posypując natką pietruszki.

Krupnik z pęczakiem i skorzonerą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.