Postanowiłam jesienią oczyścić organizm i wprowadziłam w tym tygodniu jaglany detoks. A wszystko za sprawą Marka Zaremby i jego książki "Jaglany detoks w 7 dni". O dobroczynnej mocy kaszy jaglanej rozpisywać się nie będę, warto włączyć ją do codziennego jadłospisu. Dodajmy jeszcze warzywa i owoce, a wtedy mamy duże pole do popisu w komponowaniu potraw. Wiadomo, że w każdej diecie są wzloty i upadki, że mamy ochotę na to wszystko czego nam jeść nie wolno, ale co nas nie zabije to nas wzmocni, zatem do dzieła! Powiem Wam, że luby próbował niektórych dań i bardzo mu smakowały... Przepis na nieco inną zupę krem z buraków znajdziecie także tutaj.
KREMOWA ZUPA BURACZANA.
Składniki dla 2 osób:
3 duże buraki
1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/4 szklanki mleka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 małe jabłko
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki curry
szczypta nasion mielonej kolendry
1 łyżka oleju kokosowego
sól morska
pestki dyni do posypania
Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podsmażamy na oleju kokosowym pokrojoną cebulę, czosnek oraz starty imbir. Na koniec dodajemy curry i kolendrę, mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki buraki oraz jabłko, zalewamy wodą do 3/4 warzyw. Solimy. Gotujemy 15 minut, pod koniec wrzucamy kaszę i wlewamy mleko kokosowe. Przed podaniem miksujemy i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego!
Zupa wygląda rewelacyjnie, aż mam wielką ochotę ją przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńZupa wygląda rewelacyjnie, aż mam wielką ochotę ją przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńByła pyszna!
Usuń