Speculaas to popularne w Holandii ciasteczko korzenne, wypiekane często w tradycyjnych formach, z dekoracyjnym ornamentem. Inaczej zwane ciastkiem świętego Mikołaja, spożywane jest tradycyjnie w okresie święta Sinterklass. Charakterystyczny zapach i smak nadają ciasteczkom przyprawy korzenne. Przepis na ciasteczka znajdziecie tutaj, a dziś sernik pachnący tymi przyprawami. 
 SERNIK SPECULAAS.
Składniki:
Spód sernika:
150 g ciasteczek speculaas
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki masła
Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem 
orzechowym i roztopionym masłem. 
Wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki. 
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego 
 250 g serka mascarpone
200 g kremowego słonego serka
200 g kremowego słonego serka
 3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (200 ml)
5 jajek
300 g białej czekolady
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (200 ml)
5 jajek
300 g białej czekolady
1/2 łyżeczki przyprawy speculaas (zawiera: cynamon, gałkę
muszkatołową, goździki, kardamon, biały pieprz, nasiona kolendry, imbir, anyż i
buzdyganek naziemny)
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do 
miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) 
oraz z mąkę.
 Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa 
będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane 
cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy 
kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym 
jajku, następnie dodajemy przyprawę speculaas. Czekoladę 
roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko 
przestygnie łączymy z masą serową, tak otrzymaną 
masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175
 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 
kolejne 90 minut.
Kuwertura:
250 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
 3 łyżki cukru pudru
W misce mieszamy śmietanę z cukrem 
pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej 
powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut.
 Po tym czasie  wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku  przez
 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić 
sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy 
będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
SMACZNEGO!



Fantastycznie wygląda!
OdpowiedzUsuń