sobota, 7 listopada 2015

Zupa krem z dyni z jabłkiem i rozmarynem.

Dziś przedstawiam Wam drugą zupę detoksykacyjną, ale nie myślcie sobie, że tylko zupy jadam.  Po prostu inne dania pałaszuję zanim zdążę chwycić aparat do ręki. Jestem wielką fanką dyni, zupę krem z curry i cayenne jadałam wielokrotnie (przepis tutaj), zrobiłam też raz ze słodkim ziemniakiem (tutaj), ta jest trochę inna. Zapraszam do spróbowania. 

Zupa krem z dyni z jabłkiem i rozmarynem.

Zupa krem z dyni z jabłkiem i rozmarynem.


ZUPA KREM Z DYNI, Z JABŁKIEM I ROZMARYNEM.

Składniki:

2-3 szklanki pokrojonej dyni
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jabłko
olej kokosowy
oliwa
sól morska
rozmaryn, curry, koper włoski
szczypta gałki muszkatołowej
orzechy włoskie, nerkowce do dekoracji

Dynię układamy na wyłożonej papierem blaszce, polewamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy około 15 minut. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy na nim pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodajemy przyprawy i dusimy kilka minut. Dodajemy upieczoną dynię, pokrojone jabłko, zalewamy wodą tak by nie przykryła całej dyni. Przyprawiamy solą oraz w razie potrzeby rozmarynem  i gotujemy około 15 minut, po czym miksujemy na krem. Podajemy posypując pokrojonymi orzechami. Smacznego! 

Zupa krem z dyni z jabłkiem i rozmarynem.

2 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.