Dobry sernik w Holandii jest na wagę złota, a to przez brak dostępu do twarogu. Człowiek radzi sobie jak może kupując w polskich sklepach, albo zabierając ze sobą z Polski. Niestety wziąć wszystkiego nie można, zwłaszcza jak się podróżuje samolotem. A niestety wielu produktów brakuje na obczyźnie... Na szczęście byłam w posiadaniu twarogu i mogłam zrobić ten pyszny sernik, w lekko zmienionej wersji. Warto poświęcić czas na wykonanie sernika w domu bo to istne niebo w gębie!
SERNIK Z NUTĄ KAWY I CZEKOLADY.
Składniki:
Spód sernika:
kilkanaście sztuk herbatników
filiżanka mocnej kawy
Ciasteczka, moczymy w kawie, jedno za drugim i wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g serka mascarpone
200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
3 łyżki mąki pszennej
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (ja dałam kokosowe, ale nie wpłynęło na smak)
5 jajek
200 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (ja dałam kokosowe, ale nie wpłynęło na smak)
5 jajek
200 g białej czekolady
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru wanilinowego
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do
miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej)
oraz mąkę.
Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa
będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane
cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy
kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym
jajku. Czekoladę
roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko
przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną
masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175
stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy
kolejne 90 minut.
Kuwertura:
250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczalnej kawy (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rozpuszczalnej kawy (rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody)
W misce mieszamy śmietanę z cukrem
pudrem, dodajemy rozpuszczoną kawę, mieszamy. Gdy sernik się upiecze (15 minut przed końcem pieczenia) rozprowadzamy ją równomiernie na całej
powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez
5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić
sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy
będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
Smacznego!
Smacznego!
TAKI SERNIK I MAKI... PIĘKNY DUET!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńMmm, obłędny!
OdpowiedzUsuńTeż tęsknię za twarogiem...
Dzięki, na szczęście są polskie sklepy za granicą i można, od czasu do czasu, kupić nasze produkty.
UsuńŚwietny sernik:) Chyba sobie taki zrobię:)
OdpowiedzUsuń