poniedziałek, 22 czerwca 2015

Chleb pszenny z makiem.

Pokochałam pieczenie chleba, zaczęłam od tych na drożdżach, teraz już mam swój własny zakwas żytni i eksperymentuję z zakwasem. Jak zaczniecie swoją chlebową przygodę, nie będziecie mogli przestać! :)
Tym razem przedstawiam Wam chleb na drożdżach, który piekłam jakiś czas temu, dopiero teraz publikuję. Na chleb z zakwasem musicie jeszcze poczekać, ostatnie dwa bochenki zostały tak szybko zjedzone, że nawet nie zdążyłam wyciągnąć aparatu.

Wheat bread with poppy seeds.


Wheat bread with poppy seeds.


CHLEB PSZENNY Z MAKIEM.

Składniki:

500 g mąki pszennej – polecam mąkę chlebową typ 750
9 g drożdży instant
2 łyżeczki soli
350 ml letniej wody
6 łyżek suchego maku

Do miski wsypujemy mąkę, sól, mak oraz drożdże i mieszamy wszystko, następnie dodajemy wodę. 
Mieszamy wszystkie składniki najpierw łyżką a potem ręką, ugniatając je energicznie ok 10 min. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczka i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, ugniatamy je jeszcze ok minuty a potem formujemy bochenek. Ciasto układamy w naczyniu żaroodpornym posypanym mąką i zostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, wkładamy chleb i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 30 min. Chłodzimy na kratce, kroimy jak przestygnie. Smacznego!

Wheat bread with poppy seeds.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.