środa, 1 lipca 2015

Jogurtowe lody z malinami.

Upały dają się we znaki, trzeba się jakoś schłodzić, na przykład własnoręcznie zrobionymi lodami. Moja propozycja to jogurtowe lody z malinami. Maliny są już dostępne, jeśli macie jeszcze mrożone z zeszłego roku, też możecie je użyć. Nie dajmy się upałom, zajadajmy lody, pijmy wodę, siądźmy w cieniu, a lato będzie dla nas znośne.

yoghurt ice cream with rasberries


yoghurt ice cream with rasberries


JOGURTOWE LODY Z MALINAMI.

Składniki:

250 ml śmietany kremówki
200 g drobnego cukru
500 ml gęstego jogurtu naturalnego
300 g malin 

W misce ubijamy mikserem kremówkę z 50 g cukru, na sztywno. Następnie dodajemy jogurt oraz 75 g cukru i mieszamy ręcznie trzepaczką, miskę przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki na 3-4 godziny. W tym czasie podgrzewamy w rondelku maliny (odkładamy garść do ozdoby) dodając łyżkę wody i resztę cukru. Gotujemy około 5 minut, następnie przelewamy na sito i mieszając łyżką oddzielamy miąższ od pestek. Pestki odkładamy, można je wykorzystać później np. do ciastek. Malinowy miąższ odkładamy do wystygnięcia. Gdy minie już czas 3-4 godzin, wyciągamy lekko zmrożone lody i miksujemy blenderem, by uzyskać delikatną strukturę. Następnie dolewamy sos malinowy i delikatnie mieszamy łyżką, kilka ruchów dla uzyskania efektu marmuru. Lody wstawiamy ponownie do zamrażarki na kolejne kilka godzin. Podajemy ozdobione malinami. Smacznego!


yoghurt ice cream with rasberries

7 komentarzy:

  1. Na razie cieszę się smakiem nieprzetworzonych malin, ale jak już się najem świeżych to z pewnością spróbuję lodów. Wyglądają bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a takie pyszne! Jogurtowe lody są moimi ulubionymi :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.