No i jest! 2015 rok, 365 dni, 365 szans na to, aby był wyjątkowy. W noworoczne popołudnie mam dla Was makowiec z jabłkami, dzisiaj się nim raczyliśmy do przedpołudniowej kawki. Bez żadnego ciasta na spodzie, wilgotny, pyszny!
Wczoraj mój blog obchodził swoje święto, tak się złożyło, że bloga założyłam w Sylwestra 2 lata temu. Jestem tu z Wami, dla Was już drugi rok! :)
NOWOROCZNY MAKOWIEC Z JABŁKAMI.
Składniki na tortownicę 21cm:
300 g suchego maku
1/3 szklanki miodu
3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
1,5 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
70 g masła, w temperaturze pokojowej
pół szklanki cukru
kilka herbatników namoczonych w wodzie łyżeczka olejku migdałowego
łyżeczka proszku do pieczenia
po 1/3 szklanki: rodzynek, orzechów posiekanych,
starta skórka z jednej pomarańczy
Zalewamy wrzątkiem mak w misce, trochę ponad powierzchnię maku. Czekamy aż mak wchłonie wodę i przestygnie. Odciskamy na bawełnianej ściereczce z nadmiaru wody.
Masło i cukier miksujemy na gładką masę, dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Otrzymaną masę dodajemy do maku, następnie dodajemy miód, starte jabłka, olejek migdałowy, namoczone herbatniki, proszek do pieczenia, orzechy i rodzynki oraz skórkę pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do masy makowej. Makowiec przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 1 godziny. Dekorujemy lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.