sobota, 17 stycznia 2015

Groszek ptysiowy.

Groszek ptysiowy, tak samo jak ciasto na ptysie i eklery przygotowuje się z ciasta parzonego. Tak wykonane groszki są zdecydowanie lepsze od tych kupionych w sklepie. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, potem wystarczy włożyć do rękawa cukierniczego i wtedy zaczyna się zabawa w wyciskanie kształtów. Niby im mniejsze tym lepsze, ale mamy tutaj dowolność, możemy robić co chcemy. Groszek najlepiej pasuje do wszelakich zup, kremów. My jedliśmy je akurat z kremem z selera. Pyszności!

Groszek ptysiowy.





GROSZEK PTYSIOWY.

 Składniki:

200 ml wody
150 g mąki
4 małe jajka
60 g masła
sól

Wodę zagotowujemy z masłem i solą. Dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto podgrzewamy tak długo, aż będzie odchodziło od łyżki. Studzimy. Dodajemy po kolei jajka mieszając z ciastem, do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (końcówka średnicy ok. 1 cm).
Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem, wyciskamy z rękawa małe groszki zachowując odstępy. Pieczemy około 20 minut, ja lubię jak się pięknie zezłocą.

Groszek ptysiowy.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.