Znajomi wyjechali na miesiąc do Tajlandii, trochę im z Lubym zazdrościmy, dlatego postanowiliśmy sprowadzić Tajlandię do domu. A że azjatycka kuchnia to jego "broszka", zawładnął kuchnią, a ja robiłam tylko zdjęcia i zmywałam naczynia.
Tom Kha to aromatyczna, łagodna zupa z mlekiem kokosowym z dominującym aromatem
galangalu- przyprawy o imbirowo pieprzowym smaku. Do przygotowania tej zupy warto zaopatrzyć się w pastę na bazie galangalu, szalotki, trawy cytrynowej i chili. Pastę należy wymieszać z
wodą lub bulionem, mlekiem kokosowym, dodać kurczaka (otrzymujemy
podstawową wersję zupy tom kha gai), owoce morza (tom kha thale), grzyby
(tom kha het) lub tofu (tom kha taohu), możemy też dorzucić świeżą
kolendrę i zupa gotowa.
Nasza wersja jest z krewetkami, bardzo ostra trochę słodko kwaśna. Pyszna!!
Nasza wersja jest z krewetkami, bardzo ostra trochę słodko kwaśna. Pyszna!!
ZUPA TOM KHA THALE.
Składniki dla 2 osób:
250 g krewetek
7 szt pieczarek
250 ml mleka kokosowego
2 łyżki klarowanego masła
2 szalotki
1 łyżka sosu rybnego
pół trawy cytrynowej
2 listki limonki
kilka listków świeżej kolendry
1 łyżeczka brązowego cukru
papryczki chili - jeśli nie lubicie na ostro pomińcie ten składnik
70 g pasty Tom Kha
pół szklanki ugotowanego ryżu
Mleko kokosowe podgrzewamy w garnku, dodajemy do niego pastę, trawę cytrynową i zagotowujemy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy na nim krewetki, do krewetek dodajemy liście limonki i papryczkę chili. W międzyczasie kroimy pieczarki oraz szalotki, które też podsmażamy na łyżce masła. Wszystkie podsmażone składniki wrzucamy do garnka z mlekiem kokosowym i pastą, dodajemy łyżkę sosu rybnego oraz cukier. Zagotowujemy ponownie, podajemy z ryżem i posypujemy kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.