sobota, 24 stycznia 2015

Krem z selera z groszkiem ptysiowym.

Seler najczęściej używany jest do gotowania rosołu, czy wywaru warzywnego. Skoro jest w włoszczyźnie, to trzeba jej użyć ;) Oddaje swój smak, a potem ginie w śmietniku, przy dobrych wiatrach w sałatce warzywnej. Ja lubię smak selera, dlatego też robię z niego zupę krem, dodając do niego inne składniki, żeby nie było nudno. Na blogu jest już jeden przepis na zupę z tego pysznego warzywa, zajrzyjcie tutaj.


Cream of celery with choux pastry balls.

KREM Z SELERA Z GROSZKIEM PTYSIOWYM.

Składniki:

zupa:
1 duży seler 
1 por
1 jabłko
1,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

groszek ptysiowy: przepis w tym poście

W dużym garnku rozgrzewamy olej, na którym smażymy pokrojony w talarki por. Przykrywamy pokrywką i dusimy do czasu, aż zmięknie. Seler i jabłko obieramy i kroimy w drobne kawałki, dzięki czemu szybciej się ugotują. Wrzucamy je do garnka z porem i mieszamy całość. Zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie składniki powinny być miękkie. Zanim zmiksujemy całość na krem usuwamy ziele i liść laurowy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z groszkiem ptysiowym. Smacznego!

Cream of celery with choux pastry balls.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.