Dzisiaj mam dla Was domowy jogurt naturalny, dlaczego warto przygotowywać go samemu? Po pierwsze jest tańszy niż ten w sklepie, znamy jego skład, czyli mamy pod kontrolą to co jemy. Oprócz tego przygotowanie takiego jogurtu nie zajmie nam dużo czasu, a satysfakcja z tego ogromna. By wykonać pierwszą partię jogurtów potrzebujemy mleka i jogurtu kupionego w sklepie, najlepiej dobrej jakości i koniecznie z żywymi kulturami bakterii. Jestem w posiadaniu jogurtownicy i korzystam z niej produkując jogurt, ale dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba mieć wcale żadnego urządzenia. Wtedy postępowanie jest trochę inne.
DOMOWY JOGURT NATURALNY.
Składniki na 6 małych jogurtów:
mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, przy kolejnej produkcji wykorzystujemy jeden jogurt zrobiony przez nas
800 ml mleka UHT, półtłuste lub tłuste
jogurtownica - moja to yogurella Ariete
Do czystego naczynia wlewamy mleko i dodajemy mały jogurt. Zawartość naczynia dokładnie mieszamy i wlewamy do czystych pojemników, do pełna. Pojemniki zamykamy i wkładamy do urządzenia, które włączamy na 12 godzin. Podczas fermentacji urządzenie powinno stać w nieprzewiewnym miejscu. Po procesie fermentacji wyłączamy maszynę i wkładamy jogurty na 2 godziny do lodówki. G
Jeśli preferujemy gęsty jogurt, podczas przygotowywania można dodać 1-2 łyżki mleka w proszku.
Aby uzyskać jogurt smakowy, do otrzymanego jogurtu dodajemy owoce, dżem, syrop...
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.