wtorek, 3 lutego 2015

Domowy jogurt naturalny.

Dzisiaj mam dla Was domowy jogurt naturalny, dlaczego warto przygotowywać go samemu? Po pierwsze jest tańszy niż ten w sklepie, znamy jego skład, czyli mamy pod kontrolą to co jemy. Oprócz tego przygotowanie takiego jogurtu nie zajmie nam dużo czasu, a satysfakcja z tego ogromna. By wykonać pierwszą partię jogurtów potrzebujemy mleka i jogurtu kupionego w sklepie, najlepiej dobrej jakości i koniecznie z żywymi kulturami bakterii. Jestem w posiadaniu jogurtownicy i korzystam z niej produkując jogurt, ale dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba mieć wcale żadnego urządzenia. Wtedy postępowanie jest trochę inne. 

Domowy jogurt naturalny.


Domowy jogurt naturalny.



DOMOWY JOGURT NATURALNY.


Składniki na 6 małych jogurtów:

mały jogurt naturalny z żywymi kulturami bakterii, przy kolejnej produkcji wykorzystujemy jeden jogurt zrobiony przez nas
800 ml mleka UHT, półtłuste lub tłuste
jogurtownica - moja to yogurella Ariete

Do czystego naczynia wlewamy mleko i dodajemy mały jogurt. Zawartość naczynia dokładnie mieszamy i wlewamy do czystych pojemników, do pełna. Pojemniki zamykamy i wkładamy do urządzenia, które włączamy na 12 godzin. Podczas fermentacji urządzenie powinno stać w nieprzewiewnym miejscu. Po procesie fermentacji wyłączamy maszynę i wkładamy jogurty na 2 godziny do lodówki. G
Jeśli preferujemy gęsty jogurt, podczas przygotowywania można dodać 1-2 łyżki mleka w proszku.
Aby uzyskać jogurt smakowy, do otrzymanego jogurtu dodajemy owoce, dżem, syrop...
Smacznego!

domowy jogurt naturalny

domowy jogurt naturalny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.