sobota, 21 lutego 2015

Budyń z kaszy jaglanej z karmelizowanymi jabłkami.

Wczoraj stało się coś strasznego, robiłam porządki w komentarzach do postów, odpowiadałam na zaległe i... tak posprzątałam, że usunęłam wszystkie Wasze komentarze. Cała dwuletnia historia kontaktów z Wami czytelnikami została przeze mnie wyczyszczona. Nie da się tego przywrócić niestety. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba robić swoje dalej. 
Dzisiaj proponuję coś pysznego i zdrowego, budyń z kaszy jaglanej. Jaglankę bardzo lubię, słyszałam o tym, że można z niej zrobić budyń. Dzisiaj tę wiedzę przerodziłam w czyn i powstał pyszny budyń z karmelizowanymi jabłkami. Bardzo nam z Lubym smakowało, powtórzymy na pewno z innymi owocami.

Millet pudding with caramelized apples.


Millet pudding with caramelized apples.



BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI.

Składniki dla 2 osób:

Budyń:
0,5 szklanki kaszy jaglanej
szklanka wody
szklanka mleka
2 łyżeczki cukru trzcinowego/cukru waniliowego

Karmelizowane jabłka:
2 jabłka
łyżka masła
3 łyżki cukru trzcinowego
garść rodzynek
cynamon

Kaszę przelewamy wrzątkiem, dzięki temu nie będzie ona gorzkawa po ugotowaniu. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy kaszę, gotujemy tak długo aż kasza się ugotuje i wciągnie całą wodę. 
W tym czasie obieramy jabłka, kroimy je na kawałki i podsmażamy na patelni, dodając masło i cukier. Mieszamy jabłka, dodajemy rodzynki i przyprawiamy cynamonem, podsmażamy jakiś czas. Jabłka puszczą sok, cukier zbrązowieje i powstanie słodki syrop. 
Gdy kasza się ugotuje wlewamy do niej mleko, dodajemy cukier i miksujemy całość blenderem do uzyskania jednolitej masy. Podajemy razem z jabłkami.
Smacznego!

Millet pudding with caramelized apples.





8 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie :) Uwielbiam kaszę jaglaną pod każdą postacią, więc jestem pewna, że Twoja wersja smakowała wspaniale ;) Jaglanka z jabłkami to jedna z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się zakochałam w jaglance, mam już pomysł na inne połączenia :)

      Usuń
  2. Właśnie dzisiaj kupiłam kaszę jaglaną z myślą, że jutro na śniadanie zrobię z niej budyń. Wykorzystam twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaglanki na słodko to i owszem, ale w formie budyniu nie próbowałam - zapisuję i już się nie mogę doczekać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony deser. A komentarze - napisz do administratora serwera na którym masz stronę. Istnieje możliwość przywrócenia strony z 24 godzin wcześniej.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.