CZEKOLADKI Z MARCEPANEM.
Składniki na 12
sztuk:
100 g marcepanu
(można wykonać własnoręcznie, w Holandii bez problemu do kupienia gotowy,
plastyczny)
100 g czekolady
(gorzkiej albo mlecznej, wedle preferencji)12 orzechów lub migdałów
Z marcepanu
wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy orzecha albo migdał.
Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto.
Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to
temperujemy czekoladę. Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i
lekko stężała. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy czekoladą.
Czekoladki będą mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je
ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o
orzechach w środku! ;)
Przepis na te czekoladki i inne czekoladowe desery znajdziecie w walentynkowym numerze magazynu Food Culture, który to mam przyjemność współtworzyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.