wtorek, 17 lutego 2015

Czekoladki z marcepanem.

Wprawdzie już po Walentynkach, ale przecież czekoladki ofiarujemy sobie na różne inne okazje. Imieniny, urodziny, jubileusze, podziękowania. Przygotowanie tych z marcepanem, nie zabierze nam dużo czasu, a ile da radości?!

Czekoladki z marcepanem.



Czekoladki z marcepanem.



CZEKOLADKI Z MARCEPANEM.

Składniki na 12 sztuk:



100 g marcepanu (można wykonać własnoręcznie, w Holandii bez problemu do kupienia gotowy, plastyczny)
100 g czekolady (gorzkiej albo mlecznej, wedle preferencji)
12 orzechów lub migdałów



Z marcepanu wykonujemy 12 kulek, w każdą z nich, do środka wkładamy orzecha albo migdał. Formujemy idealne kulki i układamy na papierze do pieczenia, niezbyt gęsto. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jeśli chcemy zrobić je perfekcyjnie to temperujemy czekoladę. Czekoladą polewamy każdą kulkę, pozwalamy by ściekła i lekko stężała. Wtedy odwracamy kulki na drugą stronę i polewamy czekoladą. Czekoladki będą mieć nieregularne kształty, ale tak może być jeśli robimy je ręcznie. Obdarowany na pewno doceni naszą pracę, warto go powiadomić o orzechach w środku! ;)




Przepis na te czekoladki i inne czekoladowe desery znajdziecie w walentynkowym numerze magazynu Food Culture, który to mam przyjemność współtworzyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.