czwartek, 19 lutego 2015

Trufle w kakao.


Kolejna, już trzecia, odsłona czekoladek w przeciągu trzech dni. Nie martwcie się, na ten moment to już koniec. Wszystkie te przepisy przygotowywałam na potrzebę walentynkowego numeru magazynu Food Culture, którego lekturę z całego serca polecam. Znajdziecie tam przepisy nie tylko czekoladowe, piękne fotografie i dużo inspiracji. Zapraszam.

Truffles in cocoa

Truffles in cocoa




TRUFLE W KAKAO.

 Składniki na ok. 12 sztuk:



150 g serka mascarpone (wyciągnąć z lodówki wcześniej)

150 g czekolady gorzkiej, minimum 70%

1 łyżka alkoholu (opcjonalnie)

kilka łyżek prawdziwego gorzkiego kakao



Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i pozwalamy ostygnąć. Mascarpone miksujemy, dodajemy czekoladę mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy alkohol i miksujemy chwilkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie możemy zacząć nadawać czekoladkom kształt, jeśli mamy foremkę (tak jak ja), możemy użyć foremki, jeśli nie robimy z masy kulki, a w tym przypadku sfery. Gdy wykonamy już trufle z całej masy wstawiamy je do lodówki, znowu na godzinę. Ostatnim krokiem jest obtoczenie trufli w kakao. Najlepiej przechowywać je w lodówce, albo obdarować lub zjeść szybko :)

Truffles in cocoa

1 komentarz:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.