Kolejna, już trzecia, odsłona czekoladek w przeciągu trzech dni. Nie martwcie się, na ten moment to już koniec. Wszystkie te przepisy przygotowywałam na potrzebę walentynkowego numeru magazynu Food Culture, którego lekturę z całego serca polecam. Znajdziecie tam przepisy nie tylko czekoladowe, piękne fotografie i dużo inspiracji. Zapraszam.
TRUFLE W KAKAO.
Składniki na ok. 12 sztuk:
150 g serka
mascarpone (wyciągnąć z lodówki wcześniej)
150 g czekolady
gorzkiej, minimum 70%
1 łyżka alkoholu
(opcjonalnie)
kilka łyżek
prawdziwego gorzkiego kakao
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i pozwalamy ostygnąć. Mascarpone
miksujemy, dodajemy czekoladę mieszamy do połączenia składników. Na końcu
wlewamy alkohol i miksujemy chwilkę. Tak przygotowaną masę wstawiamy na godzinę
do lodówki. Po tym czasie możemy zacząć nadawać czekoladkom kształt, jeśli mamy
foremkę (tak jak ja), możemy użyć foremki, jeśli nie robimy z masy kulki, a w
tym przypadku sfery. Gdy wykonamy już trufle z całej masy wstawiamy je do
lodówki, znowu na godzinę. Ostatnim krokiem jest obtoczenie trufli w kakao.
Najlepiej przechowywać je w lodówce, albo obdarować lub zjeść szybko :)
Mmm, bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuń