Miłość trzeba sobie wyznawać, nie tylko walentynkowo, a przez cały rok. Nie będę ściemniać, że piekłam ten sernik dzisiaj, przygotowywałam go dla magazynu Food Culture, do numeru walentynkowego. Znajdziecie tam też inne moje czekoladowe słodkości. Dopiero dzisiaj wrzucam post, może Wam się przyda. Taki sernik można podarować komuś chociażby na urodziny :)
SERNIK CZEKOLADOWY.
Składniki
na tortownicę 25 cm:
masa
serowa:
1
kg zmielonego sera
1
szklanka cukru pudru
4
jajka
120
ml śmietany słodkiej, 30%
300g
czekolady gorzkiej (minimum 70%)
3
łyżki kakao
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
spód:
300g herbatników kakaowych
130g masła
Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z rozpuszczonym
masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem. Herbatniki przekładamy
do tortownicy i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm,
wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby
lekko przestygła.
Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem i kakao, śmietanką,
wanilią. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną
czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy
dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że masa jest dobrze
połączona.
Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego
piekarnika, do 180ºC, pieczemy 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC,
pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik
lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.