środa, 25 lutego 2015

Sernik czekoladowy.

Miłość trzeba sobie wyznawać, nie tylko walentynkowo, a przez cały rok. Nie będę ściemniać, że piekłam ten sernik dzisiaj, przygotowywałam go dla magazynu Food Culture, do numeru walentynkowego. Znajdziecie tam też inne moje czekoladowe słodkości. Dopiero dzisiaj wrzucam post, może Wam się przyda. Taki sernik można podarować komuś chociażby na urodziny :)

Chocolate cheesecake.


Sernik czekoladowy.



SERNIK CZEKOLADOWY.

Składniki na tortownicę 25 cm:

masa serowa:
1 kg zmielonego sera
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
120 ml śmietany słodkiej, 30%
300g czekolady gorzkiej (minimum 70%)
3 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

spód:
300g herbatników kakaowych
130g masła

Herbatniki dokładnie kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem. Herbatniki przekładamy do tortownicy i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy w lodówce.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem i kakao, śmietanką, wanilią. Do masy dodajemy pojedynczo jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że masa jest dobrze połączona.
Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 180ºC, pieczemy 20 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC, pieczemy jeszcze 60 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce.


Sernik czekoladowy.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.