sobota, 27 grudnia 2014

Pierniko-sernik.

Jakże przyjemnym i pysznym doświadczeniem było spróbowanie tego ciasta w jednej z kawiarni w Poznaniu. Siedziałyśmy z koleżankami smakując, oglądając i próbując wpaść na sposób wykonania pierniko-sernika. Czy piernik i sernik pieczone są osobno, by potem przełożyć je powidłami, a może razem? Postanowiłyśmy jednomyślnie by upiec to ciasto w domu. Udało się znaleźć w sieci przepis i co się okazało, każdą warstwę wylewa się jedna po drugiej i wkłada do piekarnika na kilkanaście minut. I tak warstwa po warstwie... Serniko-piernik może wydawać się czasochłonny, ja miałam dodatkowo zabawę w przeliczaniu składników ze względu na mniejszą tortownicę. Ale naprawdę warto się trochę pomęczyć!

Pierniko-sernik.



Pierniko-sernik.


Pierniko-sernik.



PIERNIKO-SERNIK(źródło Kwestia Smaku).

Składniki dla tortownicy 25-26 cm:

masa piernikowa:
60 g masła 
50 g ciemnej czekolady
pół szklanki cukru
1 łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
pół szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
 
masa serowa:
500 g twarogu zmielonego trzykrotnie
250 g sera mascarpone, można zastąpić twarogiem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
puszka słodzonego mleka skondensowanego- do masy dajemy 400 g
2 łyżki cukru wanilinowego
3 jajka

masa powidłowa:
250 g powideł śliwkowych + 3 łyżki soku pomarańczowego

polewa:
mleko skondensowane pozostałe z masy serowej
3 łyżki masła orzechowego

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wyciągając go na zewnątrz. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. 
W garnku roztapiamy masło i cukier, dodajemy: miód, czekoladę, przyprawę piernikową i cynamon. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy  garnek z ognia i dodajemy kolejno sodę, mleko oraz jajko. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i mieszać do czasu aż nie będzie grudek.
Do miski wkładamy sery i miksujemy razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym oraz mlekiem skondensowanym. Następnie dodajemy jajka, po wbiciu każdego miksujemy ok. 30 sekund.
Mamy gotowe dwie masy, połowę masy piernikowej wylewamy na blachę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 minut. W tym czasie mieszamy powidła z sokiem pomarańczowym. Gdy warstwa się upiecze wyciągamy blachę z piekarnika, czekamy chwilę i smarujemy połową przygotowanych powideł. Teraz wylewamy połowę masy serowej, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wylewamy drugą część masy piernikowej, pieczemy 15 minut, wyciągamy, smarujemy powidłami, dodajemy ostatnią warstwę- serową i wstawiamy na ostatnie już 15 minut do piekarnika.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy polewę rozpuszczając masło orzechowe w rondelku i dodając resztę mleka skondensowanego. Przestygnięte ciasto zdobimy polewą i posypujemy orzechami, posypką... Wedle uznania.
Smacznego!

Pierniko-sernik.

Pierniko-sernik.


3 komentarze:

  1. Witaj,
    czy podzielisz się proporcjami na mniejszą tortownicę? mam taką około 21 cm
    pozdrawiam,
    Ola :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blachę średnicy 21 cm proporcje powinny być takie:
      1. masła 45 g
      2. ciemnej czekolady 35 g
      3. cukru 1/3 szklanki
      4. miodu 1 łyżka
      5. przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki
      6. cynamonu 1 łyżeczka
      7. sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka
      8. mleka 1/3 szklanki
      9. jajko 1 małe
      10. mąki pszennej 0,75 szklanki
      11. twarogu zmielonego trzykrotnie 350 g
      12. sera mascarpone 180 g
      13. mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki
      14. słodzonego mleka skondensowanego 280 g
      15. cukru wanilinowego 1,5 łyżki
      16. jajka 2 szt.
      17. powideł śliwkowych 170 g
      18. soku pomarańczowego 2 łyżki
      19. mleko skondensowane 90 g
      20. masła orzechowego 2 łyżki

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję!!! <3 życzę Wesołych i Rodzinnych Świąt :-)

      Usuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.