PIERNICZKI.
Składniki:
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej samemu wykonanej)
1 płaska łyżeczka kakao
170 g masła
250 g cukru
60 ml płynnego miodu
1 jajko
1 żółtko
Do miski wrzucamy mąkę, sól i sodę. W rondelku rozpuszczamy masło, gdy zacznie się pienić, zdejmujemy z ognia. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao oraz cukier i miód, mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtko, mieszamy do połączenia składników i wylewamy masę do miski z mąką. Łyżką łączymy ze sobą składniki, przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wałkujemy ciasto na posypanym mąką blacie, wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na wyłożonej papierem blasze, 8-12 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierniczki muszą zacząć się rumienić na brzegach, wtedy możemy je wyciągać.
Zdobimy wedle uznania, przechowujemy zamknięte.
Ale ładne te pierniki :)
OdpowiedzUsuń