sobota, 5 grudnia 2015

Sernik makowy.

Ten sernik makowy to świetny pomysł na Boże Narodzenie, spodoba się entuzjastom sernika i tym, którzy lubią makowca. Wilgotny, aromatyczny, idealny! Koniecznie musicie wpisać na listę ciast świątecznych, zachwyci Was i gości przy wspólnym stole. Trzeba poświęcić mu trochę czasu, ale zapewniam, że warto!






SERNIK MAKOWY.

Składniki na formę średnicy 18 cm:

Masa serowa:
500 g sera twarogowego na serniki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skóra starta z połowy pomarańczy
pół szklanki cukru
2 duże jajka
2 łyżki soku z pomarańczy
1/6 szklanki śmietanki 30-36%

Ser, mąkę i skórkę pomarańczową wkładamy do miski i ucieramy mikserem przez kilka minut na niskich obrotach miksera. Dodajemy cukier, a potem jajka miksując po każdym dłuższą chwilę. Na koniec dodajemy sok pomarańczowy i śmietankę, miksujemy.

Masa makowa:
180 g gotowej masy makowej (z bakaliami)
1 płaska łyżka mąki ziemniaczaneji
1 duże jajko
1/6 szklanki śmietanki 30-36%
50 g czekolady (posiekanej)

 W drugiej misce miksujemy mak z mąką, dodając stopniowo cukier, a następnie jajko. Na koniec dodajemy śmietankę i posiekaną czekoladę. 

Gotową masę serową wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na masę serową łyżką wykładamy masę makową i robimy patyczkiem esy floresy by połączyć ze sobą obie masy. 
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni, na dnie piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Wstawiamy blachę i pieczemy 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę. Po upieczeniu nie wyciągamy ciasta z piekarnika, pozwalamy mu ostygnąć, a wtedy wyciągamy. Gdy będzie już zimny, wstawiamy do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na noc. Można przystroić lukrem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.