niedziela, 20 grudnia 2015

Łupacz w sosie pietruszkowym z tagliatelle z cukinii.

Łupacz to kolejna propozycja na święta bez karpia, mnie bardzo zasmakowała, na pewno przygotuję jeszcze raz sos pietruszkowy do ryby. Delikatne w smaku danie, idealne dla dzieci, które za karpia nie jadają.







ŁUPACZ W SOSIE PIETRUSZKOWYM Z TAGLIATELLE Z CUKINII.


Składniki dla 2 osób:

2 filety z łupacza (ok. 150 g każdy)
1 mała cebula
1 mała marchewka
10 g natki pietruszki
kilka ziarenek pieprzu
150 ml mleka
skórka z ½ cytryny
1 cukinia
1 + 2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz

Rybę układamy na patelni, wrzucamy łodyżki od natki pietruszki (listki zachowujemy), pokrojoną w plasterki cebulę oraz marchewkę. Dodajemy pieprz i wlewamy mleko, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Cukinię myjemy, obieramy obieraczką w wstążki, które dusimy na maśle (2 łyżki) i odrobinie wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy rybę na talerz, przecedzamy płyn w którym gotowała się ryba (zachowujemy na później). 1 łyżkę masła roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy, wlewamy pozostały po gotowaniu ryby płyn i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Listki natki pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sosu wraz ze skórką cytryny. Mieszamy.
Rybę układamy na duszonej cukinii, polewamy sosem pietruszkowym. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.