Łupacz
to kolejna propozycja na święta bez karpia, mnie bardzo zasmakowała, na pewno
przygotuję jeszcze raz sos pietruszkowy do ryby. Delikatne w smaku danie,
idealne dla dzieci, które za karpia nie jadają.
ŁUPACZ W SOSIE PIETRUSZKOWYM Z
TAGLIATELLE Z CUKINII.
Składniki
dla 2 osób:
2
filety z łupacza (ok. 150 g każdy)
1
mała cebula
1
mała marchewka
10 g
natki pietruszki
kilka
ziarenek pieprzu
150
ml mleka
skórka
z ½ cytryny
1
cukinia
1 + 2
łyżki masła
1
łyżka mąki
sól,
pieprz
Rybę
układamy na patelni, wrzucamy łodyżki od natki pietruszki (listki zachowujemy),
pokrojoną w plasterki cebulę oraz marchewkę. Dodajemy pieprz i wlewamy mleko,
zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut na małym ogniu.
Zdejmujemy patelnię z ognia.
Cukinię
myjemy, obieramy obieraczką w wstążki, które dusimy na maśle (2 łyżki) i
odrobinie wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładamy
rybę na talerz, przecedzamy płyn w którym gotowała się ryba (zachowujemy na
później). 1 łyżkę masła roztapiamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy, wlewamy
pozostały po gotowaniu ryby płyn i mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Listki natki pietruszki siekamy drobno i dodajemy do sosu wraz ze
skórką cytryny. Mieszamy.
Rybę
układamy na duszonej cukinii, polewamy sosem pietruszkowym. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.