środa, 23 grudnia 2015

Roladki z dorsza w sosie porowo-śmietanowym.


To ostatnia propozycja na danie wigilijne bez tradycyjnego karpia w tytule. Proste danie, które na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny por z tymiankową nutą świetnie komponują się z rybą. Musicie przygotować to danie!






ROLADKI Z DORSZA W SOSIE POROWO- ŚMIETANOWYM


Składniki dla 4 osób:

1 kg filetów z dorsza
3 pory
6 łyżek masła
śmietana kremówka (mały kubek)
łyżeczka tymianku
szczypiorek
sól, pieprz
cytryna

Filety z dorsza skrapiamy cytryną, solimy, przyprawiamy pieprzem. Rybę kroimy w paski tak aby dało się je zwinąć w roladkę, roladki spinamy wykałaczką. Pory dusimy na maśle około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na pory układamy roladki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, przewracając rybę w połowie czasu. Gdy ryba będzie gotowa wlewamy śmietanę i bez przykrycia zagotowujemy. Podajemy posypane szczypiorkiem z ziemniakami lub np. kaszą. Smacznego!


2 komentarze:

  1. To nie może nie być smaczne! Szkoda, że nie mogę jeść ryb. :c

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.