To ostatnia propozycja na danie wigilijne bez tradycyjnego karpia w tytule. Proste danie, które na pewno przypadnie Wam do gustu. Delikatny por z tymiankową nutą świetnie komponują się z rybą. Musicie przygotować to danie!
ROLADKI Z DORSZA W SOSIE POROWO- ŚMIETANOWYM
1 kg filetów
z dorsza
3 pory
6 łyżek
masła
śmietana
kremówka (mały kubek)
łyżeczka
tymianku
szczypiorek
sól, pieprz
cytryna
Filety z
dorsza skrapiamy cytryną, solimy, przyprawiamy pieprzem. Rybę kroimy w paski
tak aby dało się je zwinąć w roladkę, roladki spinamy wykałaczką. Pory dusimy
na maśle około 10 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na pory
układamy roladki, przykrywamy pokrywką i dusimy około 7 minut, przewracając
rybę w połowie czasu. Gdy ryba będzie gotowa wlewamy śmietanę i bez przykrycia
zagotowujemy. Podajemy posypane szczypiorkiem z ziemniakami lub np. kaszą.
Smacznego!
To nie może nie być smaczne! Szkoda, że nie mogę jeść ryb. :c
OdpowiedzUsuńOj to nie zazdroszczę. Roladki naprawdę są pyszne!
Usuń