sobota, 19 grudnia 2015

Szczupak z grzybami w sosie śmietanowym.


Mój przepis na szczupaka,jak i inne ryby, które pojawią się niebawem, to propozycje alternatywne dla karpia. Wiem, że nie wszyscy jedzą karpia i mają problem z wyborem ryby na świąteczny stół. Inne ryby takie jak łupacz czy okoń pojawią się w kolejnych odsłonach. Jak Wam się spieszy zapraszam do magazynu Food Culture, tam znajdują się moje propozycje na dania rybne oraz inne propozycje koleżanek na pyszne dania i słodkości.






SZCZUPAK Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM.


Składniki na 2 osoby:

4 dzwonki ze szczupaka
kilka garści grzybów leśnych (zimą oczywiście suszone- trzeba namoczyć je kilka godzin wcześniej)150 ml słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki masła
6 łyżek oleju
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka sosu worcestershire
zioła prowansalskie (około 1 łyżeczki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
Rybę myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę by ryba przeszła smakiem przypraw. Świeże grzyby czyścimy, suszone, wcześniej namoczone, odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron, aż się zrumieni. Wyciągamy rybę z patelni, na patelni roztapiamy masło, na którym podsmażamy grzyby, gdy się usmażą doprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i łyżkę worcestershire, mieszamy, aż powstanie sos. Do gotowego sosu przekładamy rybę, podgrzewamy, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.