Mój przepis na szczupaka,jak i inne ryby, które pojawią się niebawem, to propozycje alternatywne dla karpia. Wiem, że nie wszyscy jedzą karpia i mają problem z wyborem ryby na świąteczny stół. Inne ryby takie jak łupacz czy okoń pojawią się w kolejnych odsłonach. Jak Wam się spieszy zapraszam do magazynu Food Culture, tam znajdują się moje propozycje na dania rybne oraz inne propozycje koleżanek na pyszne dania i słodkości.
SZCZUPAK
Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM.
Składniki
na 2 osoby:
4
dzwonki ze szczupaka
kilka
garści grzybów leśnych (zimą oczywiście suszone- trzeba namoczyć je kilka
godzin wcześniej)150 ml słodkiej śmietanki 18%
2
łyżki masła
6
łyżek oleju
sok z
1/2 cytryny
1
łyżka sosu worcestershire
zioła
prowansalskie (około 1 łyżeczki)
1
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i
pieprz
Rybę
myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, skrapiamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę by ryba przeszła smakiem przypraw.
Świeże grzyby czyścimy, suszone, wcześniej namoczone, odcedzamy. Kroimy na
mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z obu stron, aż się
zrumieni. Wyciągamy rybę z patelni, na patelni roztapiamy masło, na którym
podsmażamy grzyby, gdy się usmażą doprawiamy. Na koniec wlewamy śmietankę i
łyżkę worcestershire, mieszamy, aż powstanie sos. Do gotowego sosu przekładamy
rybę, podgrzewamy, posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.