wtorek, 29 grudnia 2015

Śledzie w oleju z cebulką.

Dzisiaj śledzik numer dwa czyli kolejna przystawka sylwestrowa. Śledź tak przygotowany to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania, istny klasyk. Szczerze to mnie bardziej przypadł do gustu śledź ze śliwką, ale dla miłośników śledzia będzie to prawdziwy rarytas.






ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ.

Składniki:

8 płatów śledziowych
2 duże cebule
2 łyżki musztardy
oregano, majeranek, cząber- w sumie łyżka
pieprz
1 szklanka oleju

Śledzie wcześniej należy wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, najlepiej dzień wcześniej. 
Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem, układamy na blacie skórą do dołu. Przyprawiamy z jednej strony pieprzem, następnie smarujemy musztardą, kroimy na małe kawałki. 
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy w zimnej wodzie by nie zmiękła. Przygotowujemy sos, w tym celu do oleju dodajemy oregano, majeranek, cząber i mieszamy.
Układamy śledzie w słoiku w następujący sposób: warstwa cebuli, śledź, warstwa cebuli i polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na końcu wlewamy olej jeśli nam zostanie nadmiar. Tak przygotowane śledzie pozostawiamy minimum 24 godziny, po tym czasie możemy już jeść.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.