Dzisiaj śledzik numer dwa czyli kolejna przystawka sylwestrowa. Śledź tak przygotowany to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania, istny klasyk. Szczerze to mnie bardziej przypadł do gustu śledź ze śliwką, ale dla miłośników śledzia będzie to prawdziwy rarytas.
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ.
Składniki:
8 płatów śledziowych
2 duże cebule
2 łyżki musztardy
oregano, majeranek, cząber- w sumie łyżka
pieprz
1 szklanka oleju
Śledzie wcześniej należy wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, najlepiej dzień wcześniej.
Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem, układamy na blacie skórą do dołu. Przyprawiamy z jednej strony pieprzem, następnie smarujemy musztardą, kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy w zimnej wodzie by nie zmiękła. Przygotowujemy sos, w tym celu do oleju dodajemy oregano, majeranek, cząber i mieszamy.
Układamy śledzie w słoiku w następujący sposób: warstwa cebuli, śledź, warstwa cebuli i polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na końcu wlewamy olej jeśli nam zostanie nadmiar. Tak przygotowane śledzie pozostawiamy minimum 24 godziny, po tym czasie możemy już jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.