Dzisiaj śledzik numer dwa czyli kolejna przystawka sylwestrowa. Śledź tak przygotowany to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania, istny klasyk. Szczerze to mnie bardziej przypadł do gustu śledź ze śliwką, ale dla miłośników śledzia będzie to prawdziwy rarytas.
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULKĄ.
Składniki:
8 płatów śledziowych
2 duże cebule
2 łyżki musztardy
oregano, majeranek, cząber- w sumie łyżka
pieprz
1 szklanka oleju
Śledzie wcześniej należy wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, najlepiej dzień wcześniej.
Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem, układamy na blacie skórą do dołu. Przyprawiamy z jednej strony pieprzem, następnie smarujemy musztardą, kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy w zimnej wodzie by nie zmiękła. Przygotowujemy sos, w tym celu do oleju dodajemy oregano, majeranek, cząber i mieszamy.
Układamy śledzie w słoiku w następujący sposób: warstwa cebuli, śledź, warstwa cebuli i polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na końcu wlewamy olej jeśli nam zostanie nadmiar. Tak przygotowane śledzie pozostawiamy minimum 24 godziny, po tym czasie możemy już jeść.


Oferta pożyczki
OdpowiedzUsuńPotrzebujesz pożyczki? Oferujemy wszystkie rodzaje pożyczek finansowych z konkurencyjnym oprocentowaniem 1%. Kwoty naszych pożyczek wahają się od 2000,00 EUR do 10 000 000,00 EUR. Zainteresowane osoby mogą skontaktować się z nami mailowo lub przez WhatsApp, podając poniższe informacje.
Adres e-mail pożyczkodawcy: aileenbeacker@gmail.com