Zupę z karpia jada się u mnie w domu od zawsze, jak byłam dzieckiem potrafiłam zajadać się nią kilka razy w ciągu dnia, nawet na śniadanie! Można ją także przygotować z innych ryb np. z tych, które przygotowujemy jako danie główne, wykorzystując łby czy ogony.
ŚWIĄTECZNA ZUPA RYBNA.
Składniki:
2 filety
rybne
2 głowy, 2
ogony
1 pietruszka
2 marchewki
1 por (biała
część)
kawałek
selera
kilka
suszonych owoców (morela, śliwka, rodzynki)
ziele
angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach
sól
gałka
muszkatołowa
2 łyżki
gęstej śmietany
ok. 1,5 l
wody
natka
pietruszki
Warzywa
obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do zimnej wody razem z zielem
angielskim, pieprzem, liściem laurowym. Dodajemy oczyszczone części ryb,
suszone owoce, lekko solimy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, tak by
ryba i warzywa były miękkie. Następnie odcedzamy wywar, dodajemy śmietanę
(hartujemy!), przyprawiamy gałką i jeśli potrzeba solą i pieprzem. Do zupy
dodajemy kawałki ryb, możemy dodać marchewkę. U mnie zupę rybną jada się z drobnym makaronem i z natką
pietruszki. Smacznego!
Witam, chciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.
OdpowiedzUsuńPS. Pięknie podana zupka ! :)