piątek, 14 sierpnia 2015

Ptysie z bitą śmietaną i borówkami.

Pierwszym mim wyróbem z ciasta parzonego był groszek ptysiowy, podawany jako dodatek do kremowej zupy. Przepis na groszek znajdziecie w tym poście. Z ciasta parzonego robi się także karpatkę, eklery, a także ptysie. I takie właśnie ptysie zrobiłam ostatnio na deser, były pyszne rozeszły się jak świeże bułeczki. 

Puff pastry with whipped cream and blueberries.


Ptysie z bitą śmietaną i borówkami.



PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ I BORÓWKAMI.

Składniki:

250 ml wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej 
4 jajka
śmietana kremówka (ubita)
borówki

W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Do gotującej się wody  wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Zimne ciasto miksujemy z jajkami, ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okrągłe porcje ciasta na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Należy zachować spore odstępy, gdyż ciasto bardzo rośnie.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu studzimy, kroimy wzdłuż. Ptysie nadziewamy bitą śmietaną i zdobimy borówkami.
Ptysie z bitą śmietaną i borówkami.

4 komentarze:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.