W końcu przepis na curry z wieprzowiną i brukselką doczekał się swojej
publikacji. A ja Was teraz zachęcam do spróbowania tego pysznego orientalnego
dania. Jeśli tak jak ja lubicie dania jednogarnkowe, to będziecie zadowoleni.
Przepis znalazłam w KUKBUK, lekko modyfikując.
Składniki na 2 porcje:
200 g szynki wieprzowej
100 g brukselki
35 g groszku zielonego (może być mrożony)
1 marchewka
pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
35 g pasty curry (użyłam żółtej, ale możecie wybrać ulubioną)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki imbiru (świeży)
chili w płatkach
łyżka soku z limonki
1/4 łyżeczki cukru
pół łyżeczki sosu rybnego
Mięso myjemy i kroimy
w kostkę o boku 2 cm. W garnku na gorący olej wrzucamy drobno
posiekaną cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso smażymy chwilę.
Następnie dodajemy sok z limonki, starty świeży imbir, przeciśnięty przez
praskę czosnek, pastę curry i wodę (75 ml). Całość doprowadzamy do wrzenia.
Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie
dodajemy groszek, pokrojoną na połówki brukselkę oraz pokrojoną
w średnie kawałki marchewkę – gotujemy całość kolejne 10 minut.
Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i sosem sojowym. Curry
podajemy z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.