czwartek, 23 marca 2017

Curry z wieprzowiną.

W końcu przepis na curry z wieprzowiną i brukselką doczekał się swojej publikacji. A ja Was teraz zachęcam do spróbowania tego pysznego orientalnego dania. Jeśli tak jak ja lubicie dania jednogarnkowe, to będziecie zadowoleni. Przepis znalazłam w KUKBUK, lekko modyfikując. 



Curry z wieprzowiną.



Składniki na 2 porcje:

200 g szynki wieprzowej  
100 g brukselki
35 g groszku zielonego (może być mrożony)
1 marchewka
pół puszki mleka kokosowego (200 ml)
35 g pasty curry (użyłam żółtej, ale możecie wybrać ulubioną)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/3 łyżeczki imbiru (świeży)
chili w płatkach
łyżka soku z limonki
1/4 łyżeczki cukru
pół łyżeczki sosu rybnego

Mięso myjemy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. W garnku na gorący olej wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy do zeszklenia, dodajemy mięso smażymy chwilę. Następnie dodajemy sok z limonki, starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę curry i wodę (75 ml). Całość doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy groszek, pokrojoną na połówki brukselkę oraz pokrojoną w średnie kawałki marchewkę – gotujemy całość kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i sosem sojowym. Curry podajemy z ryżem. 

Curry z wieprzowiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.