sobota, 1 kwietnia 2017

Mazurek z lemon curd i czekoladą.

Za dwa tygodnie święta, czas się zastanowić nad świątecznym menu. Ja nie wyobrażam sobie świąt bez sernika, moja druga połowa musi mieć na stole mazurek. I właśnie w tym poście mam dla Was propozycję na wielkanocny mazurek z lemon curd i czekoladą. 

Mazurek z lemon curd i czekoladą.


Mazurek z lemon curd i czekoladą.


Składniki:

Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru 150 g zimnego masła 1 jajko

Lemon curd: 
3 cytryny
8 łyżek cukru pudru
60 g masła
3 jajka

Polewa:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 g masła
200 g mlecznej czekolady


Beza cytrynowa i płatki migdałów do ozdoby. 

W misce mieszamy mąki, kakao oraz cukier, dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto delikatnie, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę owijając ciasto w folię spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy spód pozostawiając 1 cm na bokach. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem, blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy, studzimy.
Ze sparzonych cytryn wyciskamy sok, ścieramy skórkę i razem z masłem podgrzewamy wszystko w rondelku. Dodajemy cukier, mieszamy. W misce ubijamy  jajka i malutkim strumieniem wlewamy jajka do gorącego soku z cytryn, masła i cukru. Mieszamy szybko i przez cały czas , przez ok. 5 minut. Lemon curd chłodzimy w lodówce – wtedy jeszcze bardziej stężeje, następnie wykładamy na spód ciasta.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z kawą, odstawiamy z ognia gdy kawa się rozpuści. Dodajemy masło i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, gdy polewa będzie gładka wylewamy ją na cytrynową warstwę.
Ozdabiamy pokruszoną bezą i płatkami migdałowymi.

Mazurek z lemon curd i czekoladą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.