Składniki:
Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
Lemon curd:
3 cytryny
8 łyżek cukru pudru
60 g masła
3 jajka
Polewa:
125 ml śmietanki kremowej 30%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
30 g masła
200 g mlecznej czekolady
Beza cytrynowa i płatki migdałów do ozdoby.
W misce mieszamy mąki, kakao oraz cukier, dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto delikatnie, dodajemy jajko i zagniatamy kulę z ciasta. Wstawiamy do lodówki na godzinę owijając ciasto w folię spożywczą. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy spód pozostawiając 1 cm na bokach. Na całej powierzchni ciasta robimy dziurki widelcem, blachę wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, wyjmujemy, studzimy.
Ze sparzonych cytryn wyciskamy sok, ścieramy skórkę i razem z masłem podgrzewamy wszystko w rondelku. Dodajemy cukier, mieszamy. W misce ubijamy jajka i malutkim strumieniem wlewamy jajka do gorącego soku z cytryn, masła i cukru. Mieszamy szybko i przez cały czas , przez ok. 5 minut. Lemon curd chłodzimy w lodówce – wtedy jeszcze bardziej stężeje, następnie wykładamy na spód ciasta.
W rondelku podgrzewamy śmietankę z kawą, odstawiamy z ognia gdy kawa się rozpuści. Dodajemy masło i połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady, gdy polewa będzie gładka wylewamy ją na cytrynową warstwę.
Ozdabiamy pokruszoną bezą i płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.