Sezamu i oleju sezamowego używam w kuchni od dawna, ale o jego cudownych właściwościach dowiedziałam się dopiero jakiś czas temu. Dzisiaj mam dla Was prosty sposób na włączenie sezamu do codziennej diety. Gomasio- sól sezamowa, nadaje się doskonale do chleba, kasz, sałatek. Zaglądajcie do posta, przeczytacie tam o cudownych mocach sezamu i znajdziecie przepis na gomasio.
Sezam jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia,
zawiera go więcej niż mleko krowie i
jaja kurze. Zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B,
charakterystyczne dla siebie
przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega-6. Mieszanka wszystkich
tych cennych składników sprawia, że sezam jest
wspaniałym pomocnikiem osób chcących jak najdłużej zachować młodą,
elastyczną skórę, chroni organizm przed niektórymi chorobami
metabolicznymi i zmniejsza ryzyko nowotworów. Uważa się także, że sezam
wspiera przemianę
materii i układ trawienny. Istnieją dwa rodzaje sezamu, złoty- bardziej
popularny i czarny. Ten drugi, w medycynie chińskiej, wpływa na
hamowanie siwienia włosów.
Aby te wszystkie minerały z nasion były w pełni przyswajalne przez nasze organizmy powinniśmy jeść sezam mielony.
Składniki:.
30 g sezamu (złoty lub czarny, ja użyłam obu pół na pół)
5 g soli morskiej
Na suchej patelni prażymy sezam i sól, mieszamy drewnianą łyżką, aż zaczną puszczać olej. Wtedy czuć też intensywny aromat. Uprażony sezam mielimy np. w młynku do kawy. Mieszankę przesypujemy do szczelnie zamykanego słoiczka. Smacznego i na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.