niedziela, 2 kwietnia 2017

Makaron z Kalettes i Chorizo.

Pewnie chcecie wiedzieć co to jest Kalettes? Kalettes (Kalerosse) to zielono- fioletowa kapustka z falistymi listkami. Jest to krzyżówka brukselki i jarmużu, delikatne warzywo o słodkim, orzechowym smaku. Można je stosować w różnych daniach, gotowane i blanszowane, a nawet pieczone. Ja proponuję dzisiaj wersję z makaronem i Chorizo.


Makaron z Kalettes i Chorizo.
Makaron z Kalettes i Chorizo.



Składniki dla 4 osób:

300g makaronu razowego (ja wybrałam Penne)
200g Kalettes
1 łyżka oliwy z oliwek
100g Chorizo
1 cebula
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów
pół łyżeczki płatków chili

2 łyżki startego Parmezanu


Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu, 3-4 minuty przed końcem wrzucamy Kalette przekrojone na pół. W tym czasie podgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy przez ok. 5 minut na niej pokrojone w plastry Chorizo, posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pomidory, dusimy kilka minut, aż się rozpadną, dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu i dusimy jeszcze przez chwilę. Makaron i Kalettes odcedzamy, wrzucamy na patelnię z Chorizo i pomidorami, mieszamy. Posypujemy startym Parmezanem. Smacznego!

Makaron z Kalettes i Chorizo.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.