piątek, 27 marca 2015

Cytrynowo jogurtowe ciasto na semolinie.

Kolejne wspólne pieczenie za nami, tym razem z Anią, Moniką i Gosią, która wynalazła przepis, upiekłyśmy babki cytrynowe na semolinie. U mnie nie baba, a ciasto bo gdzieś zaginęła blacha na babkę. Przepis pochodzi z książki Women's Weekly "The Baking Collection": Semolina and yogurt - Lemon syrup cake. Myślę, że jest to ciasto idealne na Wielkanoc, trochę inne niż tradycyjne baby. Wilgotne i kwaskowe dzięki cytrynowemu syropowi, po prostu pyszna!

Semolina and yogurt - Lemon syrup cake


Semolina and yogurt - Lemon syrup cake



CYTRYNOWO JOGURTOWE CIASTO NA SEMOLINIE.

Składniki:

Ciasto:
250g miękkiego masła
1 łyżka startej skórki z cytryny
220 g drobnego cukru
3 jajka
150 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g semoliny
280 g jogurtu naturalnego


Syrop cytrynowy:
100 g cukru pudru
40 ml soku z cytryny



Masło ubijamy mikserem z cukrem i skórką cytrynową dodając po kolei żółtka. Następnie dosypujemy powoli mąkę z semoliną i proszkiem do pieczenia. W międzyczasie dodając, łyżka po łyżce, jogurt, całość mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką formę, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia 40-50 minut.

Przygotowujemy syrop mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Gdy ciasto będzie upieczone i lekko przestygnie (ale będzie ciepłe) polewamy syropem.
Smacznego!

Semolina and yogurt - Lemon syrup cake


6 komentarzy:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.