Lubię zjadać niekanapkowe śniadania, ostatnio prym wiedzie kasza jaglana, którą mogłabym jeść codziennie. Dzisiaj zjadłam na drugie śniadanie owsiankę gotowaną na wodzie z odrobiną mleka, jabłkami, konfiturą żurawinową i migdałami. Jeśli chodzi o dodatki macie pełną dowolność, można ją jeść ze wszystkim. W sezonie letnim najlepsze są świeże owoce, a po za tym syropy, orzechy. Co kto lubi!
OWSIANKA Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI.
Składniki:
owsianka:
1 miarka płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
2 miarki wody
1/4 miarki mleka
cynamonodrobina cukru (opcjonalnie)
dodatki:
jabłka
konfitura z żurawiny
rodzynki
płatki migdałowe
słoik od: More Than Jar
Płatki
owsiane zalewamy wodą, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy cynamonem (i cukrem), mieszamy. Gotujemy kilka minut do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Płatki zdejmujemy z gazu, dolewamy mleko i mieszamy.
Podajemy z dodatkami, w tym przypadku trzeba namoczyć rodzynki w gorącej wodzie i podprażyć na patelni migdały. Kroimy jabłka i dodajemy konfiturę żurawinową.
Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńZdrowe i dające energię :)
UsuńUwielbiam owsiankę z jabłkami, a tutaj chyba ta konfitura wniosła wiele smaku :)
OdpowiedzUsuńTak, lekko kwaśny dodatek na przełamanie smaku.
Usuńpyszna owsianka!
OdpowiedzUsuńDzięki.
Usuń