sobota, 14 marca 2015

Owsianka z jabłkami, żurawiną i migdałami.

Lubię zjadać niekanapkowe śniadania, ostatnio prym wiedzie kasza jaglana, którą mogłabym jeść codziennie. Dzisiaj zjadłam na drugie śniadanie owsiankę gotowaną na wodzie z odrobiną mleka, jabłkami, konfiturą żurawinową i migdałami. Jeśli chodzi o dodatki macie pełną dowolność, można ją jeść ze wszystkim. W sezonie letnim najlepsze są świeże owoce, a po za tym syropy, orzechy. Co kto lubi!

Owsianka z jabłkami, żurawiną i migdałami.




OWSIANKA Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI.

Składniki:

owsianka:
1 miarka płatków owsianych (ja użyłam błyskawicznych)
2 miarki wody
1/4 miarki mleka
cynamon
odrobina cukru (opcjonalnie)

dodatki:
jabłka
konfitura z żurawiny
rodzynki
płatki migdałowe

słoik od: More Than Jar


Płatki owsiane zalewamy wodą, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy cynamonem (i cukrem), mieszamy. Gotujemy kilka minut do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Płatki zdejmujemy z gazu, dolewamy mleko i mieszamy. 
Podajemy z dodatkami, w tym przypadku trzeba namoczyć rodzynki w gorącej wodzie i podprażyć na patelni migdały. Kroimy jabłka i dodajemy konfiturę żurawinową.
Smacznego!



6 komentarzy:

Jeśli masz jakieś pytania, albo uwagi pisz śmiało!
Z góry dziękuję za odzew.